Hitta ditt Lönneberga

Alla Lönnebergas korvar och skinkor är gjorda av kött från Sverige och tillverkas med stor kunskap och passion enligt gammal hantverkstradition. Oavsett om det är kokt eller rökt skinka, salami, medwurst, kalkonbröst eller hela charkuterier (för att nämna några) så har vi smörgåspålägg för de flesta smaker. Vilket som är din favorit vet bara du. Hitta ditt Lönneberga.

 

Så här gör vi vår skinka

Vi har onekligen kommit långt sedan skinkorna hängde på en krok i taket hos slaktaren. Men trots att Lönnebergas sortiment har blivit bredare med tiden så saltar, knådar och röker vi fortfarande våra smörgåspålägg med samma omsorg som för åttio år sedan. Ibland vill vi prova något nytt, som nu senast vår björkspånsrökta skinka. Vad vi däremot aldrig gör är att krångla till det i onödan. Vårt hjärta klappar för det genuina. Svensk smörgåskultur när den är som bäst. Det är den vi vill bevara – och möjligtvis förädla en smula.

När du väljer Lönneberga får du ett säkert smörgåspålägg utan onödiga tillsatser. Skinkorna av närproducerad helmuskel, som är den allra finaste kvaliteten, med en kötthalt på minst 94 % och en fetthalt på ungefär 3 %.

Alla smörgåspålägg tillverkas av svenskt kött från gris, nöt eller kalkon. Den fylliga smaken får mogna fram i lugn och ro under en omsorgsfull process. Allra först låter vi skinkan ligga i en lakeblandning bestående av salt, vatten, kryddor och sockerarter, vilket ger den en härlig smak och konsistens. Efter saltningen stoppas skinkan i nät och hängs därefter i en kall- eller varmrök som eldas med exempelvis alspån, björkspån eller enris. I slutet av rökprocessen höjer vi temperaturen så att skinkan får en lämplig kärntemperatur. Det ger den en behaglig smak, fin färg och perfekt konsistens. Vår flatrökta skinka har en intensivare smak eftersom den platta formen gör att både kryddor och rök tränger längre in.

Undrar du hur den basturökta skinkan har fått sitt namn? Jo, det är för att vi höjer temperaturen och luftfuktigheten till ungefär samma nivå som i en bastu. I Värmland kan man fortfarande hitta en och annan finsk ”ria”, där man både kan bada bastu och röka skinkor.

Salamin tillverkar vi på vårt eget sätt under en 6-7 veckor lång process. För att smaken ska bli optimal får torktiden varken under- eller överskridas och hela tiden har vi full koll på temperatur och luftfuktighet. I slutet av processen mantlar vi salamin med ett aromatiskt hölje bestående av peppar, vitlök eller soltorkade tomater. Men du kan också njuta den som den är, smakrik och utan kryddor.

 

Lönnebergas historia

Lönnebergaskinkan har anor från 1930-talet. Fast vår historia börjar egentligen långt tidigare, med födelsen av den äkta svenska smörgåsen.

Det sägs att ordet smörgås har sitt ursprung från tiden då man kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg smörklumparna upp till ytan och såg ut som gäss på havet. Så småningom hamnade de på en skiva bröd. Gemensamt för de flesta smörgåsar är fortfarande smöret, men för det mesta är det toppat med något annat pålägg. Som ett par skivor fyllig Lönnebergaskinka.

Receptet på Lönnebergaskinkan skapades i början av 1930-talet av Hugo Hedman som var charkuterimästare i jämtländska Strömsund. På den tiden kallades den för rullskinka. Ursprunget till själva företaget hittar man dock i Delikatess Skinkor, grundat 1950. Den första adressen var Centralsaluhallen på Kungsgatan i Stockholm. 1974 flyttade Delikatess Skinkor till Hultsfred i Småland och via Hugos son Lars försorg föddes Lönnebergaskinkan som även gav upphov till företagets nya namn. 2007 införlivades Lönneberga i Atria Scandinavia och idag sker tillverkningen i Malmö – med precis samma omsorg om hantverk och kvalitet som alltid.

Genom åren har Lönnebergaskinkan blivit omåttligt populär bland kvalitetsmedvetna smörgåsälskare och är alltjämt en riktig storsäljare.