Toppen till mackan

 

Basilika

En av våra mest populära kryddor som ger ett fräscht lyft till det mesta. Basilika smakar allra bäst färsk. Se bara till att vattna krukan ordentligt så kan den stå sig nästan hur länge som helst. En oslagbar kombo på mackan är skinka med tomater och några nyplockade basilikablad. 

 

Gurka

Vanligt skurna gurkskivor är fint, men om du gör ett snitt från kanten till mitten och sedan vrider skivan ett halvt varv så har du plötsligt utseendemässigt fått en helt annan sorts smörgås. 

 

Morot

Ända sedan 1000-talet har man odlat morot, denna vackra rotfrukt som innehåller rikliga mängder av järn, A- och C-vitamin. Skiva den eller riv den rå och ge mackan en extra nyttig boost.  

 

Paprika

Skivad röd, grön och gul paprika är lika snyggt och gott som fräscht och nyttigt på mackan. Och hur du än placerar den så blir resultatet nästan alltid lite… konstnärligt.

 

Persilja

Persilja finns som krusbladig och slätbladig, båda läckra på olika sätt, och toppar varje macka med elegans. Dessutom är persiljan laddad med nyttigheter som järn, kalcium samt A- och C-vitamin.

 

Smörgåskrasse

Krasse är enkelt att odla själv och är dessutom proppad av C- och D-vitaminer. Sprid fröna över ett hushållspapper på ett fat och vattna. Täck med en bit plastfolie med några små hål för att behålla fukten. Fröna ska hållas konstant fuktiga. Klipp sedan och strö över den färdiga mackan.

 

Timjan

En vacker, smakrik och älskad krydda som passar lika bra till matlagning som på smörgåsen. Bladens smak varierar från milda och kryddiga till starka och aromatiska. Odla i en kruka inomhus eller ute i trädgården. Riv av en kvist eller några blad och garnera på toppen.

 

Tomat

Små, stora, runda, lite avlånga eller biffiga – tomater finns i alla former och färger och är lika gott på alla mackor.

 

Övrigt skönt grönt

Sallad, rädisor, purjolök, melon eller vad helst du kan tänka dig som smörgåspålägg… våga överraska och glädja dina smaklökar med vad helst du har hemma. Vi lovar; allt fungerar så länge det smakar.